چگونه رویای «ذوقزدگان»، با «ایرانهراسی» در پسابرجام برباد رفت؟
رونمایی از تاکتیک جدید آمریکا برای مقابله با ایران بیشک زنگ بیدارباشی است برای «بیخیالان و سهل اندیشانی» که معتقدند آمریکا دیگر آن گرگ وحشی سابق نیست و برجام سیاهی چهره ی آمریکا را روشن کرده و در واقع توبه نامهی آمریکاست ...
گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، اشتون کارتر وزیر دفاع امریکا در اظهارات ضد ایرانی جدید خود، عربهای حوزه خلیج فارس و مصر را متهم کرد به طور مؤثر وارد میدان نبرد با دشمنانشان نمیشوند. او در اظهارنظر عجیب و حیرتآوری و در شرایطی که ایران مهمترین کشور مبارزه کننده با گروهک داعش است؛ ایران و داعش را در کنار هم دشمن کشورهای عربی توصیف کرد: "اگر شما نگاه کنید که ایرانیها در کجا نفوذشان را اعمال میکنند، [میبینید] که آنها داخل بازی در روی زمین هستند.» وی میافزاید: «ما مایل نیستیم آنها روی زمین درگیر بازی باشند ولی [عربهافقط] داخل بازی باشند. این احساس وجود دارد که برخی دولتهای خلیج (فارس) میخواهند از فاصله ۳۰ هزار پایی در بازی باشند.»
کارتر گفته: «این برای ما مشخص شده و سعی میکنیم برای دولتهای خلیج [فارس] روشن کنیم و برخی از آنها از جمله امارات متحده عربی بفهمند دلیل اینکه آنها فاقد نفوذند و در شرایطی مثل عراق و سوریه در مقابل داعش احساس نفوذ نمیکنند، این است که آنها به داشتن هواپیماهای جنگنده با ارتفاع بالا حساب میکنند و به خاطر همین از کار سخت آموزش و نظم دهی به نیروهای زمینی و نیروهای عملیات ویژه عقب میکشند.» این اظهارات درواقع رونمایی از تاکتیک جدید آمریکا برای مقابله با نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه است. وزیر دفاع آمریکا علنا از اعراب میخواهد که نیروی زمینی به جنگ با ایران بفرستند.
اشتون کارتر گفته که او حالا حاضر است این را به صورت واضح به کشورهای عربی بگوید: « این در کمپ دیوید چیز مخفیای نبود و من میتوانم همین را به شما بگویم ... به کشورهای عربی گفتم: آقایان شما میآیید و به ما شکایت میکنید ولی [هیچ کدامتان] داخل بازی نمیشوید. شما باید درگیر بازی شوید. چیزی که شما لازم دارید همین است.»
بر اساس برخی اخبار سیاست ترغیب اعراب خلیج فارس به رویارویی مستقیم با ایران مدتی است که در دستورکار کاخ سفید قرار گرفته است. مجلهی آمریکایی آتلانتیک فاش کرده که باراک اوباما رئیسجمهور امریکا در ملاقات ماه مه ۲۰۱۵ با اعضای شورای همکاری خلیج فارس در کمپ دیوید به آنان گفته است که امریکا از آنها حمایت جدی میکند ولی به طور خصوصی به آنان گوشزد کرده که امریکا تحت هیچ شرایطی درگیر مستقیم مسائل خاورمیانه نخواهد شد و از آنها خواسته خودشان جدیتر مقابل دشمنان منطقهایشان وارد عمل شوند.
کنار هم قرار دادن اظهارات فوق نشان میدهد که آمریکا از سویی قدرت و توان رویارویی مستقیم با ایران آن هم در منطقهای که تحت نفوذ کامل جمهوری اسلامی قرار گرفته را ندارد و از طرف دیگر ثابت میکند آنچه این دولت استکباری را پای میز مذاکره آورده نه تغییر ماهیتش و پشیمانیاش از دشمنی با ایران بلکه افزایش قدرت منطقهای کشورمان است. این احساس خطر آمریکا در قالب تغییر تاکتیک جنگ نیابتی برای از بین بردن ایران نمود پیدا کرده است. به گونه ای که استراتزی درگیری مستقیم تبدیل به جنگ نیابتی ار طریق سادهلوحانی چون شیخنشینان عربی حوزهی خلیج فارس بدل گشته است.
شرایطی که روز به روز بر جبههی ضد مقاومت تنگتر میشود
کارشناسان معتقدند سخنان وزیر دفاع امریکا که برای اولین بار به صراحت اعراب را به مداخله در بحرانهای منطقه از عراق تا سوریه و یمن تشویق میکند، تحت تأثیر شرایط میدانی است که طی هفتههای اخیر و با ورود هماهنگ ایران، روسیه و محور مقاومت در کنار ارتش سوریه به وجود آمده است.
نیروهای ارتش سوریه و نیروهای همپیمان آنها در روزهای گذشته حلقه محاصره تروریستها را در حومه جنوبی حلب تنگتر از قبل کردهاند و در آستانهی ورود به این شهر قرار دارند. آنها با همکاری نیروهای همپیمان خود، شهرک کفرحداد در حومه جنوبی حلب را پس از پاکسازی از لوث تروریستهای داعشی و انهدام سلاحها و مهمات آنها به کنترل کامل خود درآوردند.
به گفته این منبع، جنگندههای روسی، مخفیگاههای گروههای تروریستی در کفرناسج و عقربا واقع در حومه درعا را که شاهد حضور گسترده تروریستهاست، هدف قرار دادند، این مناطق به عنوان خطوط کمکرسانی به تروریستها از طریق مرزهای مشترک با اردن در تمام محورهای منطقه جنوبی به شمار میرود.
ائتلاف جدید روسیه با نیروهای مقاومت در غرب آسیا حادثهای است که غرب را به شدت نگران کرده است. اگرچه نیروهای جبههی مقاومت طی چند سال قبل موفق شده بودند در برابر ائتلاف ضد مقاومت که از کشورهای غربی تا عربی و همچنین تروریستهایی نظیر داعش و النصره را در بر میگرفت ایستادگی کرده و از سقوط نظام قانونی و مشروع حاکم بر سوریه جلوگیری کنند؛ اما ورود مستقیم روسیه به این جنگ علاوه بر شوکه کردن حامیان تروریسم، میتواند معادلات را به ضرر آنان تغییر دهد.
پنجشنبه این هفته دومین دور مذاکرات فراگیر وین با حضور ایران برای حل بحران سوریه برگزار میشود. شرایط میدانی به سود ارتش سوریه و همپیمانان پیش میرود. محاصره شهر حلب تنگتر شده و با شروع بمباران مناطق جنوبی سوریه، احتمال عملیات در مناطق جنوبی در نزدیک جولان نیز بیشتر شده است و این یعنی دست پر جبههی مقاومت در مذاکرات.
این شرایط سبب تکاپوی مخالفان دولت سوریه شده است. روز جمعه، انگلیس از احتمال شروع حملات هوایی در سوریه خبر داده و فرانسویها هم میخواهند شارل دوگل، بزرگترین ناو هواپیمابر خودشان را برای رویارویی با داعش، به خلیجفارس اعزام کنند. در چنین شرایطی، وزیر دفاع امریکا در چارچوب سیاست ایرانهراسی «پسابرجام»، از عربهای حوزه خلیج فارس خواسته به جای اینکه از فاصله 30 هزار پایی (9/1 کیلومتری) آسمان وارد بحران سوریه شوند، برای مقابله با «داعش و ایران» نیرویزمینی به سوریه اعزام کند.
آشکار شدن خطای دیگری از «ذوقزدگان سهل اندیش»
رونمایی از تاکتیک جدید آمریکا برای مقابله با ایران بیشک زنگ بیدارباشی است برای «بیخیالان و سهل اندیشانی» که معتقدند آمریکا دیگر آن گرگ وحشی سابق نیست و برجام سیاهی چهره ی آمریکا را روشن کرده و در واقع توبه نامهی آمریکاست. اگرچه این ادعا با بررسی متن برجام نیز قابل درک است چرا که این عهدنامه به گونهای تنظیم شده که در برابر اعطای برخی امتیازات نسیه و ناقابل به کشورمان، بخشی از مهمترین دستاوردهای علمی دانشمندان ایران را نابود کرده و کشور را برای همیشه وابسته به بیگانگان کرده است.
«سادهاندیشی» برخی از افراد این جریان در تلفیق با وجود برخی عناصر نفوذی در آن سبب شد که تعدادی از روزنامههای آنها بعد از توافق برجام شروع به تعریف و تمجید از این دشمن بالذات کرده و حتی چشم خود را به حضور کمسابقهی مردم در راهپیمایی روز ملی مبارزه با استکبار جهانی در ۱۳ آبان ببندند. علاوه بر آن به نظر میرسد ذوقزدگی عدهای از گفتوگو با آمریکا که سبب شده بود ایشان در تصورات شاعرانهی خود به این بیاندیشند که ایرانهراسی از دکترین سیاست خارجی آمریکا خارج شده است نیز با خط ایرانهراسی جدیدی که دولت اوباما کلید زده است، به جمع بسیاری دیگر از تحلیلهای غلط این جریان خواهد پیوست.